RSS

Archives

Image

Ajutorul nu a întârziat să apară

În sfârșit mi-am făcut curaj să scriu și eu. Poate mărturia mea va ajuta pe cineva la fel cum m-au ajutat pe mine cele citite pe site. Ajutor la examene am primit de la Bunul Dumnezeu de mai multe ori și niciodată nu am mulțumit îndeajuns, dar El m-a iertat și m-a ajutat iar ca un Părinte iubitor.

BacalaureatAm să încep cu examenul de Bacalaureat. Învățasem înainte destul de mult, nu doar pe ultima „sută de metri”, ci tocmai atunci am ,,lăsat-o mai moale”. Pentru că luasem note mari la simulări (tot cu ajutorul Domnului, deoarece fără El nu  putem face nimic), nu prea am mai învățat, așa că în ziua dinaintea examenelor am intrat în panică. Atunci am început să citesc „Rugăciunea pentru ajutor la examene”, pe care am citit-o și dimineața înainte de a merge la examen. Uneori am citit și acatistul Mântuitorului. Astfel am fost mai liniștită și a trecut cu bine.

În paralel făceam pregătiri pentru admiterea la UMF. Și aici la simulare a fost totul bine, dar tot nu eram sigură că o să intru, concurența fiind mare. Cu o zi înainte de examen nu am mai învățat (deși atunci am cel mai bun randament) pentru că îmi era foarte rău și nu reușeam să mă ridic din pat. L-am rugat pe Dumnezeu să mă ajute la examen, deși credeam că nu o să pot merge (Dumnezeu ne ajută chiar și atunci când noi suntem puțin credincioși). La examen a fost foarte bine și nu am avut emoţii (cum am la aproape toate examenele), prin urmare am reușit să intru chiar printre primii.

Anul I a trecut cu bine, Slavă Domnului. În anul II, în cel de-al doilea semestru am picat un examen. Atunci mi s-a părut o tragedie și nu am înțeles că uneori trebuie să trecem și prin încercări pentru a ne bucura mai mult de izbândă. Totul a început cu problemele pe care le aveam la cămin, ceea ce m-a făcut să îmi pierd concentrarea. Picasem la partea practică, ceea ce însemna că nu pot participa la acel examen în sesiune. Eram atât de dezamăgită încât mi-a fost greu să mai învăț pentru restul examenelor.

Primul îl luasem cu greu, cu 5, dar la al doilea am dat chix, pentru că nu dormisem deloc înainte. Ajunsesem într-o stare de deznădejde și nu mai vedeam ieșirea. Cu toate acestea nu am renunțat la rugăciune, iar cu ajutorul Domnului următoarele examene au trecut cu bine.

La începutul sesiunii de restanțe am căzut iar în deznădejde. Atunci am descoperit site-ul ajutorlaexamene.ro, care mi-a fost de mare folos. Am aflat din mai multe mărturii despre Sfântul Efrem cel Nou. Așa am descoperit cât de frumos lucrează Dumnezeu prin intermediul Sfinților Săi.

Cu ajutorul Sfântului Efrem, al părintelui Serafim Rose (pe care îl admir și îl consider sfânt chiar dacă nu e canonizat, iar cartea despre viața dânsului ar trebui citită de către fiecare tânăr care este în căutarea Adevărului), al părintelui Arsenie Boca și mai ales al Măicuței Domnului care au mijlocit pentru mine în fața Domnului am trecut cu bine și această încercare. Atunci am zis că voi scrie o mărturie, dar se pare că nu a fost momentul, deoarece aveam să trăiesc minuni și în următorul an.   

md bucuria tuturor celor necajiti

Pentru că auzisem că anul III este cel mai greu, am pornit cu frică, dar şi cu nădejde în Cel de Sus şi în Sfinţii Lui. În presesiune am simţit ajutorul lor la fiecare examen. Deşi pentru unele examene învăţasem tot semestrul, pentru altele îmi rezervasem doar câteva ore.

Aşa trebuia să fie şi la examenul de bromatologie, doar că nu am mai reuşit să învăţ pentru că am avut nişte probleme de familie şi am plâns mult. Atunci nu vedeam cum aș putea ieși din acea stare, dar rugăciunea ne ajută să ieșim din orice. Subiectele primite au fost dintre cele cunoscute, iar rezultatul a fost destul de bun. Cred că acest lucru nu se putea întâmpla fără ajutorul Domnului. Atunci când avem în gând rugăciunea inimii, orice obstacol pare mai ușor de trecut.

Apoi a venit sesiunea, probabil cea mai marcantă dintre toate de până acum și asta nu datorită examenelor. La cel de-al doilea examen nu am terminat de învăţat şi nici nu doream să merg, dar trebuia. O întâmplare obiectivă era pe aproape să îmi îndeplinească nefasta dorinţă. Când am mers să iau autocarul spre Cluj. cineva mi-a spus că s-a răsturnat un tir pe traseu şi e posibil să fie blocată circulaţia. M-a cuprins o stare de deznădejde, dar la sfatul tatei am urcat totuşi. La locul accidentului, şoferul autocarului ne-a anunţat că maşinile mici merg pe o străduţă, dar el nu riscă să intre pe acolo, autocarul fiind foarte mare. Am început să mă rog în gând Domnului şi Sfinţilor (în special Mamei noastre, a tuturora). Ajutorul nu a întârziat să apară.

Am întâlnit o altă fată care mergea la examen şi am bătut la geamul maşinilor, doar-doar ne va lua cineva şi pe noi. Menţionez că singură nu aş fi făcut asta. Nu a durat mult până a oprit un domn, dar care ne-a spus că merge doar până în satul de lângă. În acel sat am prins iar foarte repede ocazie. Cel care ne-a luat cu maşina ar fi putut merge pe ruta ocolitoare a oraşului, dar a ales să ne ajute să ajungem la timp şi ne-a dus în oraş până în apropierea celor două facultăţi. Ambele persoane nu au vrut să ia bani şi am ajuns chiar mai repede în Cluj (ulterior am aflat că autocarul a mai stat cam 2 ore acolo, deci am fi ratat examenul). Slăvit să fie Domnul pentru modul în care lucrează prin Sfinţi şi prin oameni. Examenul a trecut cu bine, deşi nu ştiam foarte bine materia, Dumnezeu a avut grijă să pot gândi logic răspunsurile.

A doua zi am aflat că un prieten murise într-un trist accident de maşină. Mă simţeam descumpănită şi nu aveam cu cine vorbi. Nu am plâns pentru a nu-i afecta pe cei din jurul meu, deși simțeam nevoia. Starea aceasta mi-a afectat concentrarea de care aveam nevoie pentru examene, dar a trecut cu ajutorul Domnului, deşi am fost un copil răzvrătit şi aveam prea multe ”De ce-uri” în minte.

La următorul examen eram ca un roboţel, executam totul mecanic. Când am ieşit mi-am zis în gând: ,,Fie merg la psiholog, fie la biserică, altfel eu o iau razna!’’. Nu ştiu cum, dar am ajuns la Catedrală. Nu am ales conştient nici una dintre variante. Acolo am îngenunchiat în faţa icoanei Maicii Domnului şi am început să plâng. Acolo, în acea încăpere din Catedrală m-am simţit ocrotită și mângâiată. Nu am trecut cu totul peste, dar privind în urmă, cred că pomelnicele scrise pentru sufletul lui m-au ajutat mai mult pe mine decât pe el.  

Sf-Efrem-icoana-Biserica-Studentilor-Cluj

A doua sesiune din anul III a decurs cu bine, probabil pentru că am început-o citind cartea ”Sfântul Efrem cel Nou – Minuni în România” pe care mi-o cumpărase fratele meu. Aşa am aflat mai multe despre acest Sfânt şi de atunci mi-a fost aproape, ca un bun prieten. Am început să citesc acatistul Sfântului Efrem şi am zis că o să fac asta timp de 40 de zile. Nu am crezut că voi reuşi, deoarece mai încercasem, fără succes şi cu alte acatiste. Sfântul Efrem nu m-a lăsat să renunţ nici după sesiune. Iar la examene am simţit mereu ajutorul lui.

Acum sunt în anul IV şi a trecut deja prima sesiune, slavă Domnului, cu bine. În presesiune am avut probleme la examenul de toxicologie. Ştiam subiectele, dar erau două foarte asemănătoare. Când am început să scriu eram nesigură şi am scris subiectul greşit. M-am oprit şi am început să Îi rog în gând pe Domnul, pe Sfântul Efrem şi pe Buna noastră Maică să mă lumineze. Gândul bun nu s-a lăsat aşteptat, am tăiat peste ce scrisesem şi am scris răspunsul corect.

În concluzie, cred că Domnul ne ajută foarte mult la examene, iar Sfinţii mijlocesc neîncetat pentru noi, în frunte cu Maica Domnului. Asta nu înseamnă că noi nu trebuie să facem nimic, doar să ne rugăm şi să aşteptăm. Din contră, trebuie să facem partea noastră şi anume să învăţăm, iar Domnul ne va ajuta să fim liniştiţi şi să ne putem concentra. Iar adevărata minune este modul în care lucrează Dumnezeu cu noi… cum apropierea de El ne face mai buni.

Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru toate şi Sfinţilor pentru mijlocire, în special Maicii Domnului, Sfântului Efrem de la Nea Makri, Sfântului Nicolae, Sfântului Ioan Rusul, Sfântului Nectarie, Sfântului Ioan Botezătorul, Părintelui Serafim Rose, Părintelui Arsenie Boca, Sfintei Xenia, Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Sfinţilor Petru şi Fevronia, Părintelui Nicolae Steinhardt, Sfinţilor Apostoli, Sfinţilor Vasile, Grigore şi Ioan, Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, Sfintei Maria Egipteanca şi altor sfinţi dragi.

Alina

Advertisements
 
Image

Dumnezeu întotdeauna le rânduiește!

Această mărturie trebuia scrisă de foarte mult timp, însă, din diverse motive, am amânat… și rău am făcut!

În noiembrie am avut proba teoretică (sala) pentru școala de șoferi. M-am pregătit mai mult pe ultima sută de metri și mă temeam că nu o voi lua, dar Dumnezeu, ca întotdeauna, a fost alături de mine și am luat 24 de puncte. Surprinzător, la examenul propriu-zis mi-au picat doar întrebări ușoare și am terminat totul în  câteva minute (și nici emoțiile nu au fost așa de mari cum mă așteptam).

Apoi a urmat o serie lungă de examene, căci am întâmpinat prima sesiune la Facultatea de Medicină. Înainte de fiecare examen mă rugam la Mănăstirea ”Radu Vodă” din București, astfel că am reușit să îmi iau toate examenele.

La anatomie nu reușisem să trec prin toată materia, iar profesorul este foarte pretențios. La un moment dat m-am încurcat și, privindu-l în ochi, mă temeam că mă va pica, dar Dumnezeu prin harul Său a făcut să trec chiar cu o notă bună (atât de bună încât recunosc că într-adevăr nu o meritam).

La un alt examen, am tras niște subiecte pe care nu eram deloc sigură și mă rugam doar să nu am restanță, pentru a putea merge la mărire. Profesoara la care am nimerit a fost înțelegătoare și nu am picat examenul (dacă ar fi fost un alt profesor, sigur ar fi fost altfel, dar Dumnezeu le-a rânduit, ca întotdeauna).

La psihologie, unde era un examen destul de dificil, mare mi-a fost mirarea (fără nicio urmă de modestie) când am văzut nota de 10. Subiectele pe care le-am avut au fost fix din ceea ce știam mai bine, dar recunosc că unele grile au fost puse la nimereală (dar în viața aceasta nimic nu este întâmplător!).

Astfel, cu multă rugăciune am trecut și de aceste examene. Nu a fost niciunul la care să nu fi simțit ajutorul Celui de Sus, căci este într-adevăr așa: “Cere și ți se va da”. Tot ce este cu neputință la oameni, este cu putință la Dumnezeu!

Dumnezeu și Sfinții Săi răspund mereu când sunt chemați, așa că îndrăzniți! 

D.

 
Leave a comment

Posted by on 06/01/2018 in Dumnezeu

 
Image

Am primit ajutor de la Sfântul Efrem pentru a continua să-mi câştig pâinea

Sunt profesoară şi locuiesc în Timişoara. În anul şcolar 2013-2014 am avut de parcurs un examen esenţial pentru continuarea carierei didactice.

Volumul de studiu era imens şi imposibil de acoperit în timp util, indiferent de mijloacele pe care aş fi putut să le utilizez. Aflată în faţa unui deznodământ ameninţător ce se prefigura la orizont şi care m-ar fi adus într-o situaţie foarte nefavorabilă în plan profesional, în urma căreia nu aş mai fi putut preda, singura nădejde şi cea mai mare mi-am pus-o în mila Domnului şi a sfinţilor Săi.

Cu ceva vreme înainte de examen, bunăvoinţa Maicii Domnului mi-a scos în cale o cunoştinţă de la care am aflat, în cursul discuţiei, de Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou, de mulţimea minunilor sale şi de cei aflaţi în situaţii similare mie şi care, alergând prin rugăciune la el, au fost în chip minunat ajutaţi.

Mi-am luat cartea ce cuprinde viaţa şi acatistul Sfântului Efrem şi m-am rugat cu puternică nădejde într-o posibilă minune.

Examenul a sosit şi, în chip minunat, atât în privinţa rezultatului acestuia, cât şi a unor circumstanţe concomitente în mod minunat îndeplinite, rugăciunile către Maica Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Efrem cel Nou mi-au fost ascultate şi mila Domnului a rânduit ca eu să pot continua să profesez şi să-mi câştig pâinea necesară traiului.

Mulţumesc Maicii Domnului şi Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou şi mărturisesc că rugăciunea făcută cu credinţă către acesta săvârşeşte întâmplări pline de har în viaţa credincioşilor care-i cer ajutorul cu umilinţă, smerenie şi dragoste.

R. M., Timişoara, 2 ianuarie 2014

Pe toate le iconomiseşti pentru mântuirea şi folosul nostru, Preacuvioase Părinte, şi, auzind ca în treacăt de numele tău, sămânţa binecuvântării cade şi în sufletele noastre, aducând roadă îmbelşugată de minuni şi binefaceri. Ajută-ne să vestim şi altora minunile şi numele tău, ca plinindu-se lucrarea lui Dumnezeu să ne facem şi noi părtaşi dragostei tale celei veşnice.

(Din cartea Sfântul Efrem cel Nou. Minuni în România, vol. II, Editura Sophia, 2013, pp. 70-71)

Postare preluată de pe site-ul: https://doxologia.ro/minuni-vindecari-vedenii/am-primit-ajutor-de-la-sfantul-efrem-pentru-continua-sa-mi-castig-painea.

 
Image

Nu mai plânge!

Imagini pentru carte sfantului efrem cel nouDoamne ajută! De mult timp caut să scriu și eu o mică mărturie despre Sfântul care a intrat în viața mea prin intermediul unei bune prietene care mi-a dăruit o cărticică cu acatistul, rugăciuni pentru diferite trebuințe și câteva minuni ale Sfântului. La vremea aceea eu nu știam nimic despre Sfânt așa că, primind cartea am început să o citesc și așa am nădăjduit că Sfântul Efrem mă va ajuta la cea mai mare apăsare a sufletului meu: sesiunea. Și așa a și fost!

A trecut peste mine o sesiune cu ajutorul Sfântului (anul III, sem. II), iar când am ajuns acasă în vacanță am aflat cu bucurie că la una din bisericile din oraș urmează să fie aduse părticele din Sfintele Moaște. Bucurie mare! 

Iată că a venit și anul IV și din nou mă gândeam cum voi lua examenele. Sunt la Facultatea de Farmacie și toate examenele mi se par grele chiar dacă încerc să învăț în timpul semestrului cât pot de mult. Chiar și așa neliniștea mă cuprinde de fiecare dată.

Și iată că ajunsesem la penultimul examen (pe celelalte trecându-le cu bine): o grămadă de informații trebuiau reținute într-un timp scurt. M-am rugat Sfântului Efrem să mă ajute și am plecat la examen. În timpul examenului de asemenea m-am rugat mult să am mintea luminată și să scriu corect. Frica m-a cuprins. După ce am ieșit de la examen m-am dus plângând la o biserică apropiată și în timp ce iar mă rugam Sfântului Efrem și Maicii Domnului, o doamnă a venit la mine ca din senin și mi-a spus: Nu mai plânge!”. Atunci mi-am dat seama că trebuie să am mai multă credință în Dumnezeu și în rugăciunile Maicii Sale și ale Sfinților Săi și să nu mai cad în deznădejde.

Mă rog Sfântului să ne aibă în pază pe toți și să se roage Lui Hristos, alături de Maica Sa pentru ca să primim binecuvântare și mântuire! Bucurii duhovnicești și pace în suflet! 

Anonim

 
Leave a comment

Posted by on 05/04/2018 in Sfântul Efrem cel Nou

 
Image

Toate datorită Sfântului Efrem și Maicii Domnului

Toată viața mea am avut probleme mari cu greutatea. În ultima perioadă, aceste probleme au început să îmi afecteze și viața profesională, deoarece nu mai aveam putere să învăț și să reușesc la școală. Din cea mai bună la carte mereu, am ajuns printre ultimii. Acesta a fost unul dintre motivele pentru care am căzut în depresie.

M-am rugat Sfântului Efrem să mă ajute să îmi revin și să slăbesc să pot avea o viață normală. În două luni am eliminat 15 kg, am început să învăț (nu chiar la fel ca înainte, dar mi-am revenit considerabil!). Toate datorită Sfântului Efrem și Maicii Domnului! Nici nu am simțit când a trecut timpul și am scăzut în greutatea care îmi afecta viața atât de mult!

Mulțumesc Bunului Dumnezeu și Sfinților pentru toate! 

E. L., Sibiu

 
Image

Doamne, fie voia Ta!

Era seara dinainte de un concurs județean, iar eu mă tot gândeam ce bine ar fi să ajung la faza națională. Pentru că îmi doream tare mult acest lucru am început să intru în panică încât mi se părea că am uitat tot ce învățasem. Nu puteam nicicum să adorm în această stare și am hotărât să citesc acatistul Sfântului Efrem cel Nou.

A doua zi, după probă, când am aflat rezultatele, supriză! Nu numai că am trecut la faza națională, ci am luat și nota maximă: 10. A urmat și faza națională, unde, tot cu ajutorul Sfântului, am luat locul întâi. M-a suprins acest rezultat și nu înțelegeam cum de am luat un punctaj mai mare decât prietena mea, care era mai pregătită decât mine.

Dar am înțeles asta peste un an! E de precizat și că printre rugăciunile mele zilnice își făcea loc mereu și următorul gând: Doamne, tare m-aș bucura dacă aș ajunge vreodată la faza internațională a acestui concurs, dar doar dacă asta e și voia Ta!”. Și am văzut cum le rânduiește Dumnezeu pe toate!

După cum spuneam, un an mai târziu, am primit un mail intitulat surpriză” de la profesorul meu. În mail el mi-a descris detaliat cum toate criteriile de selecție pentru faza internațională (alegerea unor colegi dintr-un an mai mare sau organizarea unei probe de baraj) au fost „date peste cap” și a fost nevoie să se găsească alte criterii. Așa că au hotărât să aleagă persoana care obținuse locul întâi la faza națională din anul precedent, adică pe mine! Mail-ul se încheia cu un PS: Să nu zici că nu ai noroc pe lumea asta!”, dar eu știam clar că acesta nu a fost noroc, ci minunata purtare de grijă a lui Dumnezeu! Totuși, acest „PS” se mai referea la ceva.

În urmă cu trei ani de la această veste, în cadrul aceluiași concurs, la etapa județeană am obținut locul 2 cu nota 9,90. Credeam cu convingere că voi trece la etapa națională, dar am aflat că pentru etapa națională este alocat doar un loc și că va trebui făcut un baraj și între cele două persoane de pe locul 1, care obținuseră nota 10. Totuși, s-a trimis o cerere ca să poată fi trimise ambele persoane care au luat 10 (eu nici nu intram în calcul). S-a primit aprobarea pentru ele. În tot acest timp, eu mă rugam zilnic dacă nu cumva ar putea Dumnezeu să facă ceva așa încât să merg și eu. Și…am putut! Profesorul meu a primit din senin un mail prin care se mai aproba un loc pentru participarea la națională. Acela era locul meu! Cred că dacă nu s-ar fi întâmplat asta nu mi-aș fi dat interesul să particip și în anii următori la acest concurs, dar am înțeles mai apoi că Dumnezeu a avut un plan cu mine.

Bineînțeles că asta nu mi-a ajuns și l-am rugat pe Sfântul Efrem să mă ajute să particip în fiecare an la faza națională a concursului, făcându-i promisiunea că mai apoi eu voi scrie această mărturie drept mulțumire. Sfântul nu a zăbovit să mă ajute așa că a venit rândul meu să nu mai zăbovesc în redactarea mărturiei.

Mulțumesc pentru toate Domnului, Preacuratei Sale Maici și Sfântului Efrem!

M. A.

 
Image

Mai mult decât am cerut

Imagini pentru icoana maicii domnului de la madona duduAş vrea şi eu să menționez ajutorul primit de la Dumnezeu şi de la Maica Domnului, ocrotitoarea şi ajutătoarea celor aflați în necazuri.

De-a lungul vieții am primit nenumărate binecuvântări de la Dumnezeu, cu toate că nu am ştiut să le “observ”.

Anul trecut am avut o dorință arzătoare: să particip la olimpiada de Religie, etapa națională. M-am pregătit mai bine ca în ceilalți ani, dar nu ceva extraordinar. Era ceva între binişor şi bine. Dar nu suficient.

La etapa județeană am avut un şoc: la eseul de la ultimul subiect mi-a picat chiar lecția pe care eram sigur că nu am cum să o primesc. Nu ştiu cum, dar am scris şi am luat locul I (cu toate că nu o repetasem de aproape o lună).

Apoi a venit etapa națională. Speram măcar la un premiu special, cel mult. În Craiova am mers la Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la biserica “Madona Dudu” şi m-am rugat pentru sănătate şi pentru toate. La proba de concurs, alt şoc: iarăşi am avut altă lecție, pe care nu o învățasem, fiind la fel de sigur că nu îmi poate cădea la subiectul ultim. Cu greu, am scris 2 pagini, minimul cerut. Nu ştiu nici acum cum. Şi chiar a fost ceva foarte naiv, dacă pot spune aşa. Nu era ceva incredibil. La afişarea rezultatelor, am văzut cu surprindere că am luat nota 9,50. Nu-mi venea să cred. Toți ceilalți aveau note mai mici. Şi uite aşa, am luat o mențiune. Nici nu visasem.

Anul acesta, iarăşi am avut aceeaşi dorință. Am învățat cât de cât şi înaintea probei județene, vineri pe la ora 21, m-am apucat şi de ultima lecție. Am învățat-o aproape bine şi mi-am dorit să o am la eseu. Sâmbătă, la olimpiadă, chiar aşa a fost. Am luat 10. Atunci mi-am dat seama de cât mă ajută Dumnezeu, Maica Domnului şi Sfinții. Acum sper să fie bine şi în continuare.

Doamne, Îți mulțumesc, căci mi-ai dat mai mult decât ți-am cerut! 

P.S. Am citit Paraclisul Maicii Domnului, m-am rugat şi Sfântului Efrem cel Nou foarte puțin.

C.M., Orăştie