RSS

Să nu îți pierzi încrederea în Dumnezeu

08 Feb

Kaplan1Vă scriu aceste rânduri ca să vă împărtășesc și vouă una din minunile pe care sfinții le-au făcut pentru mine. În prezent sunt studentă în anul I de masterat și în paralel mai și lucrez (pe program de tip full-time). Pot să afirm că orarul e un pic anevoios în sensul că există numai 3 zile de predare: sâmbătă, duminică, și iar sâmbătă, după care vinerea imediat următoare trebuie susținut examenul aferent materiei tocmai studiate. Mă descurc cam greu cu timpul: în cursul săptămânii sunt la muncă, seara când ajung acasă mai fac și câte ceva treburi casnice ca să mă exprim așa, iar weekend-ul e destul de ocupat având în vedere că orele se țin de dimineața până seara.

Acestea fiind zise, timp de învățat nu prea s-ar găsi (iar manualele, vă spun sincer, nu sunt tocmai subțirele și sunt și într-o limbă străină, deci ceva mai dificil de asimilat rapid).

Dându-mă de ceasul morții cu vreo zi înainte de unul din examene, am căutat pe internet rugăciuni pentru examene – știam că citind câteva mă voi liniști un pic și poate voi avea mai mult spor (avusesem o experiență similară înainte de examenul de bacalaureat).

Tot căutând rugăciuni, am dat de site-ul acesta și, vă spun cu mâna pe inimă, că citind despre minunile pe care sfinții le-au făcut pentru voi (cei ce ați lăsat mărturii și comentarii pe acest site), am început să plâng fără să vreau. Și am zis să încerc și eu – așa că am căutat câteva acatiste (Acoperământul Maicii Domnului, către Sfântul Efrem, către Sfântul Serafim de Sarov) și le-am citit. M-am linștit un pic și cu un pic de tragere de inimă mi-am mai aruncat o privire pe cărțile de studiu.

Cinstit vă spun că nu sunt foarte silitoare de felul meu, n-ar fi fost nimic nou dacădiscipline-of-prayer-the n-aș fi învățat nici în condițiile în care aș fi avut timp. Recunosc, de ceva vreme încoace sunt mai leneșă. Revenind la ceea ce vă spuneam mai devreme, am mai învățat și eu câte un pic și am plecat să susțin examenul.

În buzunarul de la pantaloni mi-am pus o iconiță cu Sfântul Nicolae, o sticluță cu mir de la Mănăstirea Radu Vodă și am început să scriu. Nu prea eram pregătită, așa că era normal să nu știu să răspund cum trebuie la acest examen. În timpul examenului însă, mi-am spus în gând „Doamne, ajută-mă!”. Așa i-am rugat și pe sfinții Efrem, Serafim de Sarov, Nectarie Taumaturgul, părintele Arsenie Boca… cineva, să mă ajute, să mă lumineze un pic ca să nu dau foaia chiar goală.

Minunea s-a produs și am început să scriu câte ceva, cât de cât plauzibil din punctul meu de vedere. Ceea ce am scris a fost suficient cât să-mi asigur o notă de trecere – 6 (mă mulțumeam și cu 5, dar sfinții au fost foarte buni cu mine și m-au ajutat mai mult). Bucuria a fost imensă, vă dați seama. De acum, înainte de fiecare examen, chiar dacă apuc sau nu să învăț câte ceva, spun câteva rugăciuni. Pe lângă faptul că mă liniștesc, mă ajută să gândesc și un pic limpede – dacă nu iei examenul din prima, mai există și a 2-a încercare – totul e să nu disperi și să nu îți pierzi  încrederea în Dumnezeu!

Alexandra

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: