RSS
Image

Un cadou de ziua Sfântului Mina

01 Sep

Sf. Mina EgipteanulÎn toamnă urma să dau examenul la școala de șoferi (traseul) pentru a treia oară. De ceva vreme începusem să citesc acatistul Sfântului Mina și paraclisul Maicii Domnului cât de des puteam. 

Când mi-am făcut reprogramarea, mi s-a spus că va fi într-o vineri, în 11 noiembrie. Eu nici nu mi-am dat seama ce e în 11.

M-am rugat Maicii Domnului și Sfântului Mina să îmi ajute să îl iau de data asta, să nu-mi iasă omul ”rău” în cale în timpul examenului, să nu prind aglomerație, să nimeresc la un examinator care să fie calm și să nu-mi vorbească cu superioritate și cu un ton ridicat și, de asemenea, să îmi pot controla emoțiile. 

În duminica dinainte de prăznuirea Sfântului Mina, după cuvântul de învățătură, părintele duhovnic a anunțat că în săptămâna care urma, mai exact vineri, este prăznuit Sfântul Mina și se va face priveghere joi seara. În acel moment, am avut o tresărire (dacă îi pot spune așa) și parcă cineva îmi spunea: ”De data asta îl iei, acesta e Sfântul Mina, el a rânduit să dai examenul în ziua lui de prăznuire”. Am plecat acasă foarte liniștită.

Joi seara am mers la priveghere la biserica cu hramul Sfântului, rugându-l să mă ajute să trec cu bine și peste acest hop. Am căpătat o liniște interioară și nu mai aveam emoții negative, simțeam că de data asta o să-l iau.

Astfel, a sosit dimineața examenului. Am pornit de acasă cu 40 de minute înainte de ora la care trebuia sa fiu în locul de unde se pornește (drum care în mod normal, îl făceam în vreo 20 de minute). Dar, când eram pe la jumătatea drumului, am prins aglomerație (la ora aceea am mai mers pe acolo de mai multe ori, dar niciodată nu am mai prins așa aglomerat, mai ales că eram cu  tata cu mașina și am luat-o pe scurtături). Mai erau 5 minute până trebuia să ajung, iar în ritmul acela mai aveam nevoie de vreo 10-15 minute.

Mă suna instructorul nervos (îl înțeleg perfect) că sunt a doua pe listă și trebuia să merg în prima tură. Începeam și eu să ma agit, eram necăjită că nu am pornit cu o oră mai devreme, dar din nou, ceva îmi spunea că va fi bine. Am cerut ajutorul Sfântului, a lui Dumnezeu și al Maicii Domnului să le rânduiască cumva să fie bine și să nu-mi ratez examenul.

În cele din urmă am ajuns, dar chiar când am parcat, examinatorul la care eram, pornise cu primul candidat și cu cel care era după mine. Instructorul se calmase, eu nu, credeam că nu îl mai pot da în ziua aceea, dar mi-a spus că o să ma ia ultima și asta e, dar că vorbește cu el să vadă dacă nu îl poate îndupleca să mă ia totuși după ce ajunge cu cei doi.

Ei bine, în cele din urmă a sosit examinatorul cu primii doi, eu deja nu mai eram ”în apele mele”, începusem să mă agit cu întârziatul, apoi am văzut că dintre cei doi nu îl luase niciunul și că nu au condus mult, până au greșit și au dat peste ceva în trafic, astfel încât a intervenit examinatorul.

Nu mă așteptam să ma ia pe mine următoarea, dar numai ce văd că îmi zice instructorul să urc la volan că ma ia pe mine și pe cea care urma după mine. Eram stresată că mă va mustra că am întârziat sau altele de genul, dar nu a fost așa. A venit examinatorul, ne-a salutat, a vorbit foarte frumos cu noi, în momentul acela mi-am ”revenit” și am început din nou să fiu calmă. Examinatorul ne-a zis să mergem încet și cu atenție, să nu îl facem să intervină. Pot spune că era total opusul examinatorilor cu care am dat înainte, exact cum îi cerusem Sfântului Mina.

Nici nu am știut cum au trecut cele 25 de minute, încât atunci când mi-a spus că ne oprim pe dreapta (unde era un fel de parcare), aveam impresia că au trecut doar 10-15 minute și ca oi fi greșit ceva. Când am văzut că mi-am scris ,,Admis” pe foaie, am fost extrem de bucuroasă, am coborât din mașină (pentru că domnișoara care a fost martor la mine dădea examenul cu mașina altui instructor), îmi tremurau picioarele și din nou mi-a venit un gând: ”Ai văzut că azi de Sfântul Mina l-ai luat dacă așa a rânduit el”.

Sunt sigură că și faptul că am întârziat, nu a fost întâmplător, pentru că așa cum am spus anterior, cei doi dinainte nu au luat niciunul (iar unul era în locul meu), eu nu am prins aglomerație, nu mi-a ieșit nimic în cale care să mă împiedice, iar eu cerusem să am de data asta un examen ușor, fără impedimente, așa cum a și fost.

La câtva timp după aceasta, am găsit acest blog și atunci mi-am promis că voi scrie și mărturia mea, după ce voi termina școala.

PS. De asemenea, citind aici mărturii, l-am ”descoperit” pe Sfântul Efrem. Mi-am făcut rost de acatistul pentru luminarea minții și reușită la examene, iar ajutorul nu a întârziat să apară. De câte ori ii cer ajutorul Sfântului Efrem, îl simt aproape. Am luat note bune în momente în care credeam că nu mai știu nimic, mi se aranjau toate ideile și îmi aminteam ce am de scris. Am încheiat clasa a 12-a cu media 9.90, iar acum urmează Bacalaureatul.

Mulțumesc Preasfintei Treimi, Maicii Domnului, Sfântului Mina, Sfântului Efrem, dar și Sfintei Parascheva și Sfântului Nicolae pentru ajutorul primit.

A.M., Cluj-Napoca

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: