RSS

Mai mult decât știam

06 Jun
 1. Cine sunt eu și ce caut pe acest site:

Sunt din Iași și, ca mulți tineri studenți, am avut probleme la unele examene (și nu numai). Când nu știi sau nu ai la cine să ceri ajutor atunci te gândești și la cele sfinte.

 1. Ce doresc de la acest site:

Să-mi țin promisiunea făcută și să spun și altora de ajutorul acordat (ca și alții care vor fi în situația mea să știe cui să ceară ajutor). Se spune că este bine să-i promiți sfântului că dacă te ajută vei spune și altora despre ajutorul primit.

 1. Ce minuni a făcut pentru mine Sfântul Efrem cel Nou?

Pe scurt: m-a ajutat la examenul auto, m-a ajutat cu un loc de muncă, și nu numai.

 1. Mai detaliat despre cum am cerut ajutor și am fost ajutat:

Anul trecut pe vremea aceasta (mai 2014) eram student în Iași și nu aveam examenul auto promovat. Nu știam nici de Sfântul Efrem cel Nou. Însă citisem acatistul lui fără a ști despre cine e vorba. Cum? Simplu! Frecventând un site creștin ortodox, am descoperit o mulțime de acatiste și curiozitatea m-a împins să citesc câteva din acele acatiste. Unul din acele acatiste a fost nu al Sfântului Efrem cel Nou, ci al Sfintei Fevronia. Citind acatistul acestei sfinte, am constatat că aceasta a avut o viață grea, o viață în pustietate, în mănăstire, o viață dedicată lui Dumnezeu și a avut parte de un sfârșit mucenicesc, datorită împăratului Dioclețian, care îi ura pe cei care credeau în Hristos.

Fiind surprins de cele citite în acatist am decis să caut și viața altor sfinți; în acest mod am dat și peste Sfântul Efrem ce Nou, care, am aflat citindu-i viața, a avut parte tot de un sfârșit mucenicesc. Mai mult, am citit și câteva din minunile sale și am aflat că ajută foarte mult în probleme de sănătate, dar nu numai. Am decis să mă rog și eu.

 1. Cum m-a ajutat la examen auto?

Când am dat examenul auto aveam deja un pic de timp, cam câteva săptămâni, în care m-am rugat acestui Sfânt. La examen, copleșit de emoții (și de frică, deoarece orice examen auto este greu și nu ai de unde să știi ce te așteaptă, și atunci ai un pic de emoții) l-am rugat pe acest Sfânt, în gând, să mă ajute. Și m-a ajutat. Știam eu că Sfântul ajută și pe la examene, însă nu credeam că ajută așa de mult ca în cazul bolilor grele.

Nu pot spune că am terminat fără nicio greșeală, ori că s-a întâmplat ceva paranormal; nu. Pur și simplu am fost ajutat, am reușit să trec peste emoții, peste greșelile care în trecut m-au făcut să pic examenul și m-am putut concentra așa încât să promovez.

Bineînțeles, după ce am luat examenul, m-am dus acasă bucuros, am căutat pe internet să văd și alte astfel de cazuri în care Sfântul Efrem a fost de ajutor și am constatat că a ajutat la mult mai multe examene decât știam/credeam inițial.

Însă mi-a fost de un real folos să trec peste acest examen deoarece de permis aproape oricine are nevoie (mai mult sau mai puțin) iar acum, dacă nu-l aveam, nu aș mai fi avut timp sub nicio formă să fac iar școala de șoferi și să dau acel examen. Mai ales că eu nu sunt foarte pasionat/atras de mașini și în plus, acum, se ia destul de greu un examen auto, mai ales într-un oraș aglomerat. Așa că pot spune, cel puțin eu așa cred, că am fost ajutat să trec peste un moment dificil; orice examen e greu dar unele sunt mai dificile deoarece presupune atenție mult mai mare ca de obicei, presupune să te poți concentra rapid, într-un mediu cu stres (să conduci în aglomerație nu-i ușor chiar și pentru cineva cu experiență!), cu persoane străine (martorul sau martorii din spate care asistă la examen și examinatorul care e un polițist).    

 1. Cum m-a ajutat la angajare?

Cea mai mare problemă la angajare, în primul rând, este experiența. Mai exact, lipsa ei. Iar orice tânăr absolvent se confruntă cu așa ceva. Evident, sunt și tineri foarte descurcăreți, foarte siguri pe ei și foarte buni, de altfel, care se descurcă în (aproape) orice situație. Dar aceștia sunt puțini.

Însă o problemă tot la fel de mare a lipsa experienței, poate chiar mai mare, e însăși interviul, care are loc cu persoane necunoscute, cu persoane care știu să te citească doar privindu-te și care îți pot „vedea” destul de ușor punctele slabe. Tocmai din acest motiv pentru mine, și nu numai, un interviu poate fi o problemă.

În opinia mea, un interviu, este tot un (fel de) examen; deoarece ești pus să te descrii pe scurt, să spui ce-ți place și ce nu, ce dorești de la viață, unde te vezi peste câtva timp (depinde și cu cine stai de vorbă) dar poți fi întrebat chiar și din ceea ce ai învățat în facultate, în cazul în care te angajezi în domeniu. Totul decurge astfel încât un interviu poate fi asemănat cu un examen; evident, și perioada de angajare de probă e tot un (fel de) examen, dar, cel puțin, dacă ajungi aici ai trecut de un prim obstacol.

Tocmai din cauza motivelor enumerate mai sus, să poți spune că te-ai angajat doar prin capacitatea ta, care e (cică) extraordinară, e mai greu. Dar nu imposibil; sunt și persoane foarte descurcărețe care (aparent) nu au nevoie de ajutor. Dar acestea sunt mici excepții.

M-am rugat Sfântului Efrem cel Nou deoarece am găsit mărturii cum că ar fi ajutat pe foarte multă lume și în astfel de situații. Și se pare că, până acum, a fost bine.

 1. Cum m-am rugat Sfântului Efrem cel Nou?

Simplu! Citindu-i acatistul și/sau paraclisul (ambele sunt foarte frumoase și merită citite) și promițându-i că dacă mă ajută, o să mai aibă o persoană pe lista care îl va pomeni și altora, care poate au nevoie tot așa, de ajutor. Nu am promis Sfântului lucruri de care nu mă pot ține de cuvânt. Însă i-am promis că mă voi mai ruga dacă mă va ajuta și că voi spune și altora de ajutorul primit.

Dragoș, Iași

Advertisements
 
1 Comment

Posted by on 06/06/2015 in Sfântul Efrem cel Nou

 

One response to “Mai mult decât știam

 1. andreea

  06/06/2015 at 7:06 PM

  Buna seara! Sunt studenta la Limbi Straine si cine a facut facultatea aceasta stie cat de greu este. La limba engleza am avut 3restante foarte grele dar iata ca pentru Sf. Efrem sfantul meu drag, nu a fost atat de greu. El a corectat lucrarile, el a ales subiectele in locul profesorilor. El le-a facut pentru ca Dumnezeu a mijlocit totul prin el. Acum am nadejde ca ma va ajuta in continuare si alaturi de el o sa termin facultatea. Multumesc Sf.Efrem! Rugati-va lui si cu ajutorul lui veti trece toate hopurile. Fericirea pe care o simti in momentul in care stii ca ai primit acel lucru, problema care a fost rezolvata de Sf. Efrem, e foarte frumoasa. Nu va pot explica in cuvinte. Unul din rezultate l-am aflat stand la casa la un magazin trebuia sa platesc si pur si simplu am inceput sa topai cand am aflat ca am trecut examenul. Sfantul ajuta! Rugati-va! Va imbratisez! Si sper sa aveti si voi bucuria si linistea si nadeajdea pe care o am eu acum! Doamne ajuta! La fel ca si Sf.Efrem, Sf. Andrei a fost si este alaturi de mine. Ii multumesc si sper sa ma ierte pentru ca nu m-am rugat atat de mult lui. Amin!
  Andreea, Slobozia.

   

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: