RSS

Ajutor de la Sfântul Nectarie

27 Dec

Aș vrea să încep prin a-mi cere iertare față de toți Sfinții pentru întârzirerea de a face cunoscută mărturia ajutorului lor.

Sfantul-Nectarie-de-EghinaAcum câțiva ani, o prietenă de familie ne-a vorbit despre Sfântul Nectarie și minunile făcute de acesta, de puterea rugăciunilor sale. Tot în perioada respectivă, împreună cu familia am urmărit o serie de reportaje ce aveau ca temă minunile Sfinților (printre care și Sfântul Nectarie, Părintele Arsenie Boca și mulți alții). Bunica mea a cumpărat Acatistul Sfântului Nectarie și mi l-a dăruit aproximativ acum un an.

Relația mea cu Dumnezeu și Biserica, în general, a fost una bună. De mică bunica mea mă ducea la Biserică și chiar dacă nu mergeam în fiecare Duminică sau în fiecare zi, mă rugam în gând sau acasă și ceream iertare lui Dumnezeu să mă ierte că nu am fost la Biserică, dar îmi citeam rugăciunile acasă și întotdeauna simțeam cum acesta mă iartă. Și eu, și fratele meu am fost crescuți cu frică de Dumnezeu și cu iubirea față de el, cu respect etc.

Fiind studentă la Facultatea de Litere, se cunoaște faptul că examenele din sesiune, din cadrul facultății, sunt printre cele mai grele. Pe-atunci eram studentă în anul II (acum, în anul III) și știam că sesiunea ce urma nu va fi deloc una ușoară. Atât înainte de începerea sesiunii, dar și în timpul anului mă rugam Bunului Dumnezeu, Sfintei Fecioare Maria, Mântuitorului Iisus Hristos, Părintelui Arsenie Boca, Sfintei Rita și Sfântului Nectarie și aceștia tot timpul m-au ajutat.

În sesiunea de iarnă mi-am luat toate examenele, fără restanțe, fără probleme, cu ajutorul Sfinților și al rugăciunilor adresate către aceștia, însă în sesiunea de vară, treburile s-au încurcat puțin.

Știam că aveam două sau trei examene pe care nu știam cum le voi lua pentru că aveam suprapuneri, o zi sau două libere între examene, iar materia fiind multă, mă depășea. Aveam o restanță din anul precedent la gramatică, iar cu încă nouă examene pe cap era foarte greu să apuc să învăț cum ar trebui. Pentru examenul restant, m-am apucat din timp de învățat (cam cu o lună).

Evident, în tot timpul mă rugam Sfinților enumerați mai sus să mă ajute doar să îmi iau examenul, nu doream o notă mare, ci doar să mă simt oarecum „liberă” pentru că o restanță este întotdeauna ca o piatră pe inimă și, dacă rămâne mult timp acolo, devine din ce în ce mai grea, iar eu, cum simțeam că se apropie examenul, îmi simțeam inima din ce în ce mai grea, iar în timp ce învățam simțeam cum parcă nimic din materie nu s-ar prinde de creierul meu.

În fine, vine ziua examenului și, cum fac întotdeauna, îmi spun câteva rugăciuni, pe care le știu pe de rost, în cap înainte de a începe examenul; eu cu gândurile mele, preferând să nu vorbesc cu nimeni. După ce primesc foaia îmi zic în gând: „Doamne, te rog ajută-mă să îmi iau examenul. Fără note mari, doar să mă ajuți să scriu pentru a-l promova”.

Mă calmez și încep a scrie. Acolo unde nu știam mă rugam cât de insistent puteam, în gând, iar Sfinții mă ajutau, iar răspunsul venea, ca prin minune, scriind sau în gând. După ce ieșisem de la examen nu eram foarte mulțumită. Aveam impresia că am scris mai puțin ca oricând și că la analiza gramaticală mai puțin de jumătate din răspunsurile scrise erau corecte.

Întorcându-mă acasă, părinții m-au întrebat dacă m-am descurcat, iar eu le-am spus că sper că da și sper doar să îmi iau examenul, însă și ei vedeau incertitudinea din expresia mea și din ochii mei, dar nu au zis nimic. Oricând am examene, mama și bunica mea sunt cele care se roagă pentru mine și pentru promovarea examenelor. Niciodată nu e vorba de notă, ci doar să trec examenul pentru că la mărire oricând se poate merge, însă e mai rău dacă examenul este picat.

După orice examen, merg la Catedrală și mulțumesc Sfinților pentru ajutorul dat, îi rog să mă ajute și la următoarele examene, doar să trec, nu să iau note mari. Și când ies mai repede de la facultate, merg până la Catedrală, mulțumesc tuturor celor care m-au ajutat în ziua respectivă, îi rog să mă ajute și în următoarea și să fim și eu, și familia sănătoși, să ne ferească de rău și să ne ajute.

La două examene din sesiunea pe care mă așteptam să le iau, din păcate, le-am picat. Pe ambele. Eu, rugându-mă și mergând înainte de fiecare dată și la Biserica ce adăpostește moaștele Sfântului Nectarie, îl rugam din toată inima să mă ajute la examene și să le iau, însă undeva înăuntrul meu simțeam că nu le voi lua sau că nu va fi bine. Și așa a și fost. Am picat ambele examene.

După aflarea rezultatelor îmi era foarte teamă să le spun părinților și am amânat momentul până în săptămâna dinaintea sesiunii de restanțe, iar când m-am apucat de învățat propriu-zis a fost înainte cu 4 zile înainte de examene (acestea erau la o diferență de o zi). Foarte puțin, însă nu am avut curajul să îi dezamăgesc pe părinți cu vestea că am picat.

După aflarea rezultatelor, mă întrebam ce anume s-a întâmplat: m-am rugat, am învățat cât și cum am putut, de ce nu am luat examenele? Căutam răspunsul în minte, am început să caut pe Internet, dar nu am găsit și mi-am spus că singura explicație ar putea fi următoarea: sigur a fost o lecție pe care trebuia să o învăț și prin care trebuia să trec (după ambele examene am avut o reacție oarecum mulțumită, cu speranța că măcar o notă de trecere iau la aceste două examene; eu, de fiecare dată când mă simt mulțumită, ceva nu va fi bine, în schimb, când nu sunt sigură, iar speranța mea este la cea mai joasă cotă, atunci se întâmplă neașteptatul).

Sigur Dumnezeu a vrut să îmi demonstreze că trebuie să mă rog cu inima și să simt cu adevărat că mă rog și undeva sus îmi sunt ascultate rugăciunile (precizez că înainte de cele două examene nu m-am rugat la fel de tare cum am făcut-o la examenul restant și, ca atare, le-am picat).

După ce am învățat și noaptea, și ziua, și cum/cât apucam, am reușit datorită ajutorului Sfinților să îmi iau examenele picate (unul cu o notă destul de mare, iar celălalt cu o notă mai mică, dar am fost mulțumită de nota aceea pentru că din cauza timpul scurt avut la dispoziție, nu am reușit să acopăr toată materia cum ar fi trebuit). Înainte să adorm, tot timpul mă rugam Sfinților și Lui Dumnezeu și Îi rugam din tot sufletul să mă ajute, în primul rând să pot învăța, apoi să nimeresc un subiect pe care să îl știu, cât de cât și care mă poate ajuta să trec. Se pare că acest lucru și rugăciunile mi-au fost ascultate și m-au ajutat Sfinții să îmi iau examenele.

Tot în acea sesiunea, un examen îl aveam programat chiar ultimul pentru că era ultima dată de examen din sesiune (ori într-o zi de vineri, ori sâmbătă) și, din câte auzisem, subiectele date anterior nu au fost ușoare. Eu dorisem să merg ori în prima dată, ori în a doua, deoarece nu voiam să las până în ultima zi examenele, însă nu am reușit pentru că prima dată era la o distanță mult prea apropiată de un alt examen greu, iar a doua dată se suprapunea cu examenul restant și deci, am rămas cu ultima dată. Și de data aceasta Sfinții m-au ajutat și am nimerit un subiect pe care îl știam destul de bine (citisem și cursul respectiv înainte de examen, citisem și bibliografia și îl înțelesesem cel mai bine), iar examenul a fost trecut cu nota 9 (notă foarte bună pentru un student la Litere).

Aceasta a fost experiența mea cu Sfântul Nectarie și ajutor oferit, nu numai de acesta, la examene. Îmi cer iertare față de Dumnezeu, Sfânta Fecioară Maria, Mântuitorul Iisus Hristos, Părintele Arsenie Boca, Sfânta Rita și Sfântul Părinte Nectarie pentru că am întârziat cu mărturia ajutorului lor (promisesem ca după sesiunea să scriu pe acest blog minunile făcute de aceștia pentru mine și întru ajutorul meu), iar, acum, în prag de sărbătoare, mi-am spus că nu voi mai amâna, iar până la sfârșitul anului voi scrie ajutorul acordat mie.

Aveți credință și stăruiți în rugăciune, din inimă și suflet!

Alexandra I., Cluj – Napoca

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: