RSS

Titularizare, vestimentație şi motănelul

17 Sep

Sfantul Efrem cel NouSfântul acesta mi s-a părut de la bun început ALTFEL, după îmbrăcămintea preoţească şi după expresia sobră a feţei; iar detaliul ce m-a captivat a fost flacără aceea ţinută în mâna stângă.

Citisem despre el că este “super grabnic ajutător” şi m-am gândit că poate m-ar ajuta şi pe mine. Încă nu ajunsesem la ananghie, ca să zic aşa, prin urmare am ţinut ideea de a mă ruga la Sfânt undeva, în rezervă.

Anul acesta de izvorul tămăduirii, am avut ocazia să sărut o părticică din moaştele Sfântului Efrem cel Nou, alături de alte 30 şi ceva de părticele sfinte dintr-o raclă micuţă. Mi-am zis că nu întâmplător se afla şi Sfântul Efrem acolo. Aşadar m-am rugat cu drag să primesc ajutor la examenul de Titularizare 2014.

Mi-am mai amintit de Sfânt recent, când eram în sesiunea de examene a nivelului II de psihopedagogie. Aveam de schiţat proiecte complexe (programe de formare, proiecte de finanţare cu fonduri nerambursabile, proiect de cercetare, opţionale) şi dat fiind dificultatea acestora, am stat lângă laptop mereu cu iconiţa sfântului (care am găsit-o neaşteptat la Biserica mea de suflet) şi cu cărticica sa. Am reuşit să le fac, am luat 10 la toate, însă unul era era foarte greu de abordat, cel la cercetare (îmi alesesem temă pe abandonul şcolar).

Am suferit o cădere nervoasă, însă cu sfaturile duhovnicului, cu ajutorul Maicii Domnului şi a Sfântului Efrem, mi-am luat ciornele după mine, am stat în biserică, m-am rugat la Sfânt şi în jumătate de oră proiectul era finalizat! Atunci am văzut cum Sfântul lucrează!

Şi mi-am zis: “Hai să mai apelez la el. Dar ce aş putea să îi mai cer?” Ceea ce urmează, sună pueril, însă m-am rugat pentru o pereche de încălţări comode, simple, rezistente şi bineînţeles cât se poate de ieftine (aici am probleme mari, deoarece căutam de luni de zile ceva bun şi nimic nu rezistă, eu mergând foarte mult pe jos, ca să economisesc bănuţii!).

Fără să-mi dau seama, când am trecut pe lângă un magazin, automat am făcut stânga, către intrarea lui, ezitând înainte să intru acolo. Şi iată-le găsite… la doar 1-2 zile de când m-am rugat. Mare bucurie!

papuciVăzând că Sfântul Efrem cel Nou e bun şi foarte prompt am zis să mă rog lui şi Maicii Domnului de o fustă de blugi până la genunchi. Aceasta era într-o joi, iar Duminică, când mă întorceam cu o colegă de la examen, aceasta s-a oprit să-şi cumpere haine, iar în acelaşi magazin era şi o fustă după gustul meu. Am probat-o de curiozitate să văd măcar dacă îmi stă bine, o întreb pe colega, iar ea îmi zice să o opresc că o achită ea! Vă daţi seama?! Acum eram convinsă că Sfântul Efrem m-a „aciuat” şi pe mine pe lângă fiii lui.

Trebuie să mai menționez că mergând cu iconiţa şi acatistul său la examene, le-am trecut cu cinci note de 10 şi una de 8.

A venit vremea să mă înscriu la Titularizare. Mi-am depus dosarul în ultima zi, fără aviz medical de la Medicina Muncii, eu având unul de la medicul de familie, care însă nu era valabil. Ajunsă la prima oră acolo, o doamnă mi-a recomandat să nu aduc avizul la validare, ci să mă reped la primul cabinet cu Medicina Muncii găsit şi să vin cu el rapid. Un băiat care se înscria şi el, îmi spusese că la o clinică anume se eliberează în aceeaşi zi avizul, dar după amiază. Eu una deja intrasem în panică: unde găsesc cabinetul, dacă nu e deschis, dacă nu am timp suficient? Şi iată că m-am rugat la Sfântul Efrem şi la Maica Domnului, am mers la clinica respectivă, care mi-a eliberat pe loc avizul şi în jumătate de oră eram înapoi la centrul de înscriere.

Săptămâna trecută am aflat că am fost repartizată pentru inspecţia specială la clasă. Aveam la 6 C, o clasă foarte bună de la o şcoală pretenţioasă. Mi-a fost frică, deoarece eu am ales cariera aceasta profesorală la îndemnul duhovnicului, care a insistat ca eu să devin profesoară, eu având o Facultate de Română-Franceză terminată acum 3 ani.

Munceam în domeniul curieratului, şi anul trecut mi-am dat demisia să îmi termin modulul pedagogic şi să mă pun la zi cu gramatica căci nu am mai avut tangenţe cu ea din clasa a 8-a. Şi iată-mă ajunsă, iar panicată deoarece credeam că îmi va pica o lecţie de gramatică. În ziua de Înălţare, după slujbă, trebuia să merg la şcoală respectivă să iau la cunoştinţă ce lecţie trebuie să susţin şi când.

Plecând grăbită de acasă, nu mi-am mai luat Acatistul şi Iconiţa Sfântului cu mine şi îmi părea rău. Dar iată, că după ce am plecat de la Biserică, am trecut pe la sora mea care are serviciul foarte aproape şi care îmi dăduse câţiva bani de buzunar. Eu eram grăbită să ajung la şcoală, mă reped la un taxi însă acela… se retrăgea (la ora 14 a zilei!).

Apoi văd că mă strigă doamna de la pangar să vin să o ajut puţin. Mă întorc înapoi la Biserică şi văd o cărticică cu sfântul Efrem, pe carepe care o cumpăr cu banii de la sora mea. Îmi părea bine că totuşi s-a aranjat în aşa fel să meargă şi Sfântul cu mine.

Ajunsă la şcoală, mă întâlnesc direct cu profesoara, care îmi spune că nu am la a 6-a C, ci la a 5-a A! Ce bine! A 5-a, unde e cel mai simplu şi frumos. Doamna era foartă drăguţă, îmi dă foaia să o semnez, văd în dreptul ei cum scria „COMPLEMENTUL-CONSOLIDARE” şi rămân un pic dezamăgită, că eram pe gramatică.

Însă ea, mă întreabă: vrei lecţie de gramatică sau literatură? Eu rămân uimită şi zic: literatură. Ce anume vrei? Basmul, snoava? Vai, eram în culmea bucuriei! Vreau snoava (basmul fiind mai dificil) şi iată cum scrie în dreptul meu “SNOAVA”! Vă spun sincer, că de când am pornit pe drumul acesta mi-am dorit literatură şi uite cum Dumnezeu mi-a dat după dorința inimii mele!

Recent, Sfântul a mai făcut o minune cu mine: duminică mi-a apărut un chist la glanda Bartholin şi după slujba de la Biserică, o femeie mi-a dăruit o iconiţă mică cu Sfântul. Am zis eu că asta e sem bun. M-am rugat să-mi treacă, însă chistul creştea din ce în ce mai mare şi era foarte dureros. M-am speriat foarte tare. Îmi era frică că o să ajung pe la doctori, pentru incizii, operaţii, antibiotic, că vor fi mulţi bani cheltuiţi pe care nu îi am oricum.

O prietenă mi-a zis că acesta va fistuliza dacă pun frunze de pătlagină şi mi-a zis să citesc cărticica de la fundaţia Nektarios integral (2 paraclise, 2 acatiste şi rugăciunil ). Aseară mă rugam la Sfântul Efrem și îmi aduc aminte că eu am zis că voi mărturisi minunile lui, dar uitasem.

Mi-am zis că dacă mă ajută să trec şi de asta, voi scrie despre tot ajutorul primit. Simţeam chistul acela cum se mărea tot mai mult şi am adormit cu speranţa că Sfântul nu mă va ocoli. Şi iată că în dimineaţa aceasta se spărsese şi durerea a dispărut aproape complet!

Acum mă bazez pe Maica Domnului şi pe Sfântul Efrem cel Nou să mă ajute la Inspecţia specială de la clasă şi la examenul acela greu de la Titularizare!

Continuare:

Revin cu cazul meu, povestit anterior, şi vă aduc date cu privire la desfăşurare Inspecţiei de la Titularizare, a cărei nota vă constitui 25% din cea finală.

Pentru o astfel de activitate trebuie să construieşti un proiect de lecţie foarte bun şi foarte detaliat, lucru pe care eu nu ştiam să-l fac, deoarece la mine nu depăşea maxim 5-6 pagini când alcătuiam unul şi încă cu mare strădanie. Profesoara mea care mi-a coordonat practica pedagogică, o doamnă extraordinară, din Biserică, găsită prin ajutorul Părintelui Duhovnic, a fost şi de data aceasta mai mult decât drăguţă şi m-a ajutat cu sfaturi, cu materiale şi chiar cu bani ca să duc la bun sfârşit ce anume îmi propusesem să fac (metoda cubului, în care elevii sunt grupaţi şi rezolvă diverse fișe – logistica şi recuzita fiind aici destul de pretenţioasă), ba chiar mi-a sugerat şi permis să testez la clasa dânsei lecţia respectivă, fapt ce mi-a permis să o ajustez aproape de perfecţiune.

Cu ajutorul altei domnişoare profesoare de la Biserică am reuşit să îmi dau seama ce înseamnă un proiect de lecţie amplu şi iată-l în final, l-am realizat de 23(!) de pagini, deşi limita ar fi de 14-16 pagini, la ce am întâlnit eu până acum.

Când a fost ziua cea mare, mi-am pregătit materialele direct la Biserică, iar de acolo am plecat la şcoală, împreună cu iconiţa şi cărticica Sfântului Efrem cel Nou. Ajunsă la şcoală Dumnezeu a făcut ca să intru mai devreme la clasa cu vreo 40 de minute, deoarece elevii de la a 5-a aveau informatică, dar se nimerise să stea în clasă, deoarece profesorul nu venise în ziua respectivă şi am avut ocazia să iau contact cu ei, să aranjăm mobilierul pentru alcătuirea grupelor, să ne familiarizăm.

Deşi la început s-au arătat destul de refractari, au cedat încetul cu încetul. Când s-a sunat, minune! Am simţit cu mă golesc de orice emoţie, le-am întâmpinat pe doamnele metodiste, iar ora s-a desfăşurat foarte natural şi plăcut, de parcă aş fi făcut aşa ceva de o viaţă întreagă. Iar la final, dânsele au fost din cale afară de impresionate, au spus că nu au găsit puncte slabe, că am har şi că doresc să audă mai departe de mine, nevenindu-le să creadă că sunt un biet debutant. Nota a fost 10!

După această bucurie, planificasem cele 5 săptămâni până la examen să profit de ele şi să învăţ pe cât pot de mult. Însă am avut multe ispite şi tulburări şi prin urmare, intenţiile mele s-au cam năruit. Dar cu ajutorul Sfântului Efrem, al Maicii Domnului şi al Părintelui Duhovnic am reuşit. Învăţatul meu nu prea a fost cine ştie ce: în medie vreo 4 ore pe zi, deoarece eu nu am „rezistență” la astfel de activităţi, străine în cei 26 de ani de viaţă. Însă citeam zilnic paraclisul Sfântului şi cel al Maicii Domnului.

Între timp, motănelul meu, care umblă pe afară şi se bate cu alţii, venise cu faţa infectată de la o zgârietură, făcând un chist care îl deformase complet. Zile întregi a stat aşa, iar eu nu aveam bani să îl duc la veterinar, să-i facă o incizie, însă mi-a dat prin cap într-o seară, fiind foarte obosită să îl rog pe Sfânt să-l facă bine, să-i spargă buba până a doua zi, la fel ca-n cazul meu relatat interior, iar eu voi citi cărticica editată de Nektarios integral, însă abia a doua zi, deoarece picam de somn.

Dimineaţa la ora 5 când mă trezesc, pisicul intra pe geam cu chistul spart şi faţa plină de sânge. Sfântul Efrem s-a milostivit de el, fiindcă tare mai suferea săracul. Acum era vesel şi eu l-am curăţat cu inima plină de bucurie că Sfântul a fost prompt, că de obicei. Peste două zile, motanul vine cu lăbuţa din fata perforată. Îl muşcase un câine care îi poartă sâmbetele în aşa fel încât i se umflase toată lăbuța de nu mai putea să calce cu el.

imagesIar necaz, iar îl rog pe Sfânt să intervină, cu promisiunea că a doua zi mă voi ţine de cuvânt şi iar voi citi integral cărticica. Şi iată că dimineaţa următoare, pisica avea lăbuţa dezumflată şi putea să calce pe ea.

Unde mai pun ca şi mama mea, care avea un traumatism la umăr, în urma unui accident de maşină de acum 5 ani, care îi afecta destul de mult activitatea, s-a rugat într-o seară la Sfântul Efrem, iar a doua zi s-a trezit cu flexibilitatea umărului redată.

Revenind la examenul scris care se apropia, eu mă tot rugăm acum Sfântului Efrem să-mi pice clasa a 8-a literatură, deoarece ştiu şi eu o singură poezie pe de rost, aceasta fiind :”Emoţie de toamnă” de Nichita Stănescu, şi ar fi fost minunat să o abordez. Ei, ce credeţi? Exact asta mi-a picat!

De asemenea, am ”picat” şi pe restul subiectelor, eu când citeam având o oarecare „aderenţă” la respectivele. A aranjat Dumnezeu cum nu se putea mai bine, însă eu, fire aiurită de fel, nu mi-am dozat bine timpul şi nici nu m-am mai uitat de două ori pe subiecte, iar ce am scris pe ciornă nu am apucat să transcriu tot. Mai ales la partea cu evaluarea care conţinea un punctaj de 30 de puncte.

Nu mai zic că de atâta euforie că am picat pe subiect, am dat şi nume proprii în lucrare (nu unul, ci trei!..), deşi am fost avertizaţi de n ori că aşa ceva va duce la anularea automată a lucrării. Eu abia seara când am ajuns acasă am conştientizat ce s-a petrecut. Simţeam că pică cerul pe mine. Ce dezamăgire! Am sacrificat un an de zile, un loc de muncă, banii şi nervii părinţilor (m-am împrumutat cu 1500 lei), ca să o dau acum în bară?!?

Nu ar fi permis bunul Dumnezeu aşa ceva! Și am început să mă întăresc şi să mă rog la Maica Domnului şi să citesc zilnic cărticica Sfântului Efrem. Până vineri, când se anunţau notele am avut stări oscilatorii, dar în nici un caz de deznădejde cumplită. Am surprins o dată la rugăciune, cum faţa Sfântului din iconiţa de pe copertă a zâmbit blând şi plin de încredere. Ah, asta a fost un semn, care s-a mai arătat de vreo 2 ori! Am zis că nu se poate aşa. În viaţă vor fi necazuri peste necazuri, iar dacă eu voi reacţiona mereu deznădăjduind, la ce bun? La ce folos toate semnele şi minunile de până acum, dacă mereu şi mereu le voi tăgădui prin deznădejde? Şi am ales să cred că va fi bine.

Vinerea următoare, eram la Sfânta Liturghie şi mă luptam cu starea mea frică să o înving. M-am bucurat că măcar sunt la Biserică, când deodată văd cum fața Maicii Domnului de la catapeteasma îmi zâmbea! Am căpătat o nădejde nespusă, iar la sfârşitul slujbei, mă sună o colegă, o doamnă preoteasă, să-mi zică că s-au afişat notele!

Am rugat-o să acceseze site-ul şi pentru mine şi ea mi-a comunicat că am luat 7,5 în scris, iar cu 10 de la inspecţie rezultă 8.125 ca nota finală! Nu-mi venea să cred că lucrarea mea (care a trecut prin 3 corectori) a scăpat de anulare şi că am luat şi o notă destul de bună! Sfântul Efrem a arătat că îmi poartă de grijă, însuşi duhovnicul meu întărind, că dacă scap eu de boacăna asta, o să fie numai din ajutorul părintelui Efrem!

Aștept acum să primesc şi eu un post de suplinitor, deoarece anul acesta nici nu au fost posturi titularizabile pe Limbă şi Literatura Română. Sfântul va trebui să mai săvârşească însă o minune. Dumnezeu şi Maica Domnului şi Sfântul Efrem mă vor ajuta până la capăt şi am nădejde că se va găsi un locuşor şi pentru mine! Mulţumesc Sfinte Efrem! Să ai grijă de mine până la capăt!

Slavă ţie Doamne pentru toate!

Elena

Advertisements
 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: