RSS

Sfântul Efrem, Liniștitorul!

06 Jun

Am stat mult pe gânduri, dacă să scriu această mărturie sau nu. În primul rând, pentru că n-am mai scris o mărturie înainte de aceasta și, în al doilea rând, pentru că îmi era puțin rușine să o mărturisesc. Minunea pe care am trăit-o nu este extraordinară, ci simplă, dar această simplitate m-a încredințat că nu este corect față de Sfântul Efrem ca eu să nu spun nimic.

sfantul-mare-mucenic-si-cuvios-efrem-cel-nou-marturii-ale-minunilor~l_3131786L-am cunoscut pe Sfântul Efrem acum un an, când o prietenă foarte bună de-a mea a avut lucrarea de gradul I. Ea este profesoară de religie și mi-a cerut să o ajut la pregătirea mesei de protocol. La sfârșitul prânzului, ea a dat câte o cărticică fiecăruia dintre profesori. Eu primisem una cu un Sfânt ce îmi era necunoscut.

Fiind în clasa a XII-a, nu prea aveam ce să fac acolo printre profesori, așa că am început să citesc viața acelui Sfânt. Erau niște lucruri generale și deci le-am citit rapid, iar apoi am trecut la lectura minunilor lui. Vreau să spun că am rămas impresionată de mulțimea acestora și a tămăduirilor despre care am citit.

Ziua fiind pe sfârșite, uitasem deja de Sfânt… Lunile treceau și eu aveam acatistul lăsat pe dulap fără să-l citesc. Povestisem de Sfântul Efrem și mamei mele și îi dădusem acatistul lui, iar ea îl citea, chiar l-a citit când am avut BAC-ul și, mulțumită Sfinților și Sfântului Efrem am reușit să-l iau cu notă mare. Oricum, după BAC, am uitat cu desăvârșire de el.

Am început facultatea la Cluj și am participat la cursuri în mod normal până când s-a apropiat sesiunea. Colega mea de cameră îmi dăduse cartea Sfântul mare mucenic și cuvios Efrem cel nou, Mărturii ale minunilor săvârșite în zilele noaste și mi-a spus să o citesc că mă va ajuta la examene, dar eu nu prea am crezut-o, așa că am lăsat-o deoparte și mi-am văzut de treburile mele.

Sosind sesiunea eu eram concentrată numai pe problema cu examenele. Eram sigură, sau aproape, că voi trece examenele, dar aveam foarte multe emoții, fiind vorba de prima mea sesiune. După ce am dat toate examenele scrise mai lipsea unul, cel oral la limba engleză, din istoria Angliei.

La acest examen am studiat doar trei zile și nu mă simțeam deloc pregătită; în plus, am intrat în examen mai devreme decât trebuia, întrucât am venit mai de dimineață. Eram foarte emoționată și mă comportam anormal.

După ce am luat subiectul, am văzut că era ceva ce nu apucasem să învăț bine, așa că m-am apucat să scriu pe ciornă, deși în gândul meu disperam că nu știu nimic. Nicidecum să-mi vină în minte să mă rog la Sfinți și mai ales la Sfântului Efrem…

Când a ajuns rândul meu simțeam că leșin acolo, m-am dus în fața profesorului și am început să vorbesc dar din păcate am greșit, zicând o dată cu 100 de ani mai târziu decât trebuia. Acela a fost momentul când s-a întâmplat ceea ce acest profesor ne-a spus să nu se întâmple. M-am blocat! N-am mai putut spune nimic, nu mai știam nimic, profesorul încerca să mă ajute punându-mi întrebări ușoare, dar eu nimic.

tear-t2După câteva minute, profesorul a spus că îi pare rău, dar eu ar trebui să fiu în stare să vorbesc, chiar și lucruri banale, numai să spun ceva, și că ne vom vedea la restanțe. Eu nu mă uitasem la el deloc, stăteam cu privirea-n jos și ascultam fiecare cuvânt. Am ieșit din sală și am fugit acasă, aici am început să plâng, deoarece m-am gândit că am pierdut totul, că am restanțe, că sunt inutilă și alte lucruri rele.

Nu mai aveam deloc încredere în mine, plânsesem toată ziua. Într-un final, m-am oprit din plâns și mi-am spus că voi lua examenul în restanțe doar că trebuie să studiez mai mult.

Zilele treceau dar eu nici să mă apuc să învăț n-aveam dispoziție, făceam orice în afară de învățat. Ziua restanței se apropria și eu începeam să fiu mai agitată și să studiez câte ceva, dar nimic substanțial. Într-o zi m-am apucat să răsfoiesc printre cărțile mele deoarece căutam un roman să citesc și am văzut cartea Sfântului Efrem Cel Nou.

N-aveam chef de învățat așa că am început să citesc din nou viața lui, îmi reamintisem totul, despre el și despre minunile lui. După câteva zile de la această întâmplare, am citit și acatistul lui. Sesiunea de restanțe începuse deja și eu umblam cu cartea Sfântului după mine.

Mai avusesem și alte restanțe și ținând cartea în mână dădeam examenele cu ușurință și seninătate, așa încât colega mea tot mă întreba ce am, de ce nu sunt agitată.

istockphoto_1064949-history-of-england

Într-un final a sosit ziua examenului oral. Eu venisem mai devreme la facultate ca să mai sudiez, că nici de data asta nu învățasem suficient. Dar în loc să citesc din istoria Angliei m-am apucat să citesc din minunile Sfântului Efrem. La un moment dat am simțit că îmi vin emoțiile, așa că pentru prima oară am decis să citesc Paraclisul Sfântului, pentru că până atunci citisem doar Acatistul lui. Imediat după ce l-am citit m-am simțit ușurată și liniștită, nu mai îmi era frică, aveam parte de mângâiere de la Sfântul! M-am dus în sala de examen și am așteptat rândul meu.

Aici ținusem tot timpul cartea Sfântului la piept. Am intrat, am luat subiectul și am scris pe ciornă. După ce am terminat, m-am dus la profesor cu o decizie uimitoare. Am spus două-trei propoziții și, asta-i tot! m-a oprit și mi-a spus că a fost bine și că am luat examenul. 

Vorbind în fața profesorului parcă nu mai mă recunoșteam, parcă nu eram eu cea care spunea acele lucruri, era Sfântul Efrem! A stat tot timpul lângă mine. După ce am ieșit din sală eram în al șaptelea cer de bucurie.

De atunci Sfântul Efrem a devenit Sfântul meu protector și îl port mereu în suflet.

Îi mulțumesc Sfântului Efrem și lui Dumnezeu pentru tot ajutorul primit!

Elena S. 2013, Cluj, România

 
Leave a comment

Posted by on 06/06/2013 in Sfântul Efrem cel Nou

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: