RSS

Continuare la mărturia „Permis la susținerea doctoratului”

18 Mar

Sf ElefterieO altă minune consider că a fost și data susținerii tezei. În urmă cu doi ani, în lipsa câtorva lucrări esențiale, am petrecut câteva săptămâni la București. După diminețile petrecute la Biblioteca Academiei, obișnuiam să mă opresc la unele dintre bisericile Capitalei.

Într-o seară, mi-am amintit de mărturia unuia dintre cei mai de seamă poeți ai Ortodoxiei românești, Daniel Turcea. Mai exact de temelia convertirii sale: descoperirea bisericii Sfântul Elefterie – Nou.

Se întâmpla zilnic să trec prin zona Operei și să văd silueta unui lăcaș de cult ce îmi atrăgea în mod deosebit atenția. Grăbit, nu coborâsem vreodată în stație până când, într-o amiază, am avut șansa ca mijlocul de transport să aibă pană…

Am traversat strada. Și, iată-mă, în faţa bisericii. Acea bucurie nu are loc în coaja cuvintelor. Pentru că, știu că poate sună straniu, de atunci am rămas cu convingerea că este cea mai frumoasă biserică pe care am întâlnit-o.

Iar impresia nu este doar de natură estetică, de vreme ce ești întâmpinat chiar de chipul Maicii Domnului și al Pruncului în zeghe purtând amintirea Cuviosului Părinte Arsenie Boca.

Cât timp am mai stat în București, seară de seară am zăbovit în această biserică. Uneori, citind viața și acatistul Sfântului, impresionat fiind de credința sa și de strălucirea troparelor și a icoaselor, de căldura chipului din icoană, de atmosfera slujbei.

Apropiindu-se vremea susținerii tezei de doctorat, rămâBiserica Sf Elefterie Nounea doar de stabilit data. Și, spre surprinderea mea, ziua aleasă a fost praznicul Sfântului Mucenic Elefterie! Bucuria a depășit surpriza.

În dimineața dinaintea examenului, neavând acatistul Sfântului, neavând nici timp (dar, spre rușinea mea, nici răbdare) să îl parcurg, m-am mulțumit să îl scot la imprimantă și să îl pun în mapă, cu speranța că, totuși, voi avea răgaz să îl citesc.

Abia acasă mi-am amintit de el. De aceea, pe lângă sprijinul primit din partea Sfinților Ierarhi menționați deja, Nectarie și Nicolae, nu pot uita darul, delicat, bogat și discret al Sfântului Mucenic Elefterie. Și sper ca, la un moment dat, cu ajutorul Domnului, să ajung a-i fi cu adevărat recunoscător. 

 Armand, Constanța

 
1 Comment

Posted by on 03/18/2013 in Sfântul Mucenic Elefterie

 

One response to “Continuare la mărturia „Permis la susținerea doctoratului”

  1. ramona

    06/30/2014 at 8:31 AM

    Si eu l-am simtit pe Sfantul Mare Mucenic Elefterie…cu un dar aparte, delicat, discret dar si foarte intelept. Simti cum ti se lumineaza mintea cand te rogi acestui Mare Sfant! Marturisesc ca pe mine m-a ajutat la un concurs de nivel national, foarte greu, sa iau peste 7(asa cum mi-am dorit). Desi, in general, la examene, datorita stresului, am dureri de cap si dificultate in a ma concentra… de data aceasta, in timpul examenului, am avut liniste sufleteasca, mintea limpede si usurinta in a elabora subiectele de examen, datorita ajutorului primit de la Sfantul Elefterie, dar si de la Sfantul Nectarie, Sfantul Efrem cel Nou, Sfintii Trei Ierarhi, Sfantul Iosif cel nou de la Partos, Sfantul Ierarh Nicolae, Sfanta Ecaterina, Sfanta Parascheva, Sfantul Inger pazitor al vietii mele, dar si al Maicii Domnului (am citit in perioada in care am invatat Acatistul Maicii Domnului “Sporirea Mintii”).
    Cu ajutorul lui Dumnezeu, sper sa nu mai fiu atat de nemultumita si de razvratita, ci sa fiu mai smerita si recunoscatoare dragilor si scumpilor nostri Mari Sfinti, prietenii de nadejde ai nostri!

     

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: